diagnuuseja

gommentointia ja girjallisuusgiljotiini vihreiltä gunnailta

02 huhtikuuta, 2006

EVAKKO

NYT-liitteessä oli varsin mielenkiintoinen ja koskettava (outo ilmiö ah-niin-älykössä-liitteessämme) juttu Mukhtar Abibista. Joka tapauksessa jo otsikko "evakko" oli nerokas.

Uhoavan Gnun kanssa keskustelimme kuinka em. sanaa on vain ja ainoastaan käytetty Talvi- ja Jatkosodan ajan sodan jaloista evakuoiduista, sitä kautta sana on leimautunut jotenkin umpisuomalaiseksi, olemmehan kuulleet monta kertomusta noista katkerista vaiheista. Ehkä juuri tuon takia evakko-sanalle on varattu paljon enemmän empatiaa kuin maahanmuuttajalle saatika elintasopakolaiselle.

Erinomainen idea sekoittaa vähän pakkaa ja kirjoittaa somalitaustaisesta Muktharista nimenomaan evakkona. Kielitoimisto määrittelee sanan (sota)siirtolaiseksi.

9 Comments:

At huhtikuuta 02, 2006 10:22 ip., Blogger uhoava gnu said...

Uhoava gnu allekirjoittaa.
Varsin yleiseltä tuntuu, että 'evakko' kerää sympatiapisteet, kun taas 'pakolainen' pistää epäilemään vääriä motiiveja. Samasta asiasta on kuitenkin kyse!

Toinen hassu ja ikävä juttu on maahanmuuttaja-sanaan liitetyt merkitykset. Suomalaiset emigrantit Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin on ihan ok, mutta eihän heitä nyt voi ajatella _maahanmuuttajina_..

On taas sanoille annettu merkityksiä ihan niin kuin parhaiten omalle navalle käy.

Kiinnostavan kuuloinen näkökulma Nyt-liitten jutussa. Onkin jo aika pistää vähän tuulettumaan tätä ummehtunutta diskurssia.

 
At huhtikuuta 02, 2006 11:16 ip., Blogger diagnuusi said...

Varsin osuva laajennus sanaan "maahanmuuttaja".

Totta tosiaan, että suomalaiset ovat aikoinaan muuttaneet Ruotsiin ja USAan mm. köyhyyden takia. Elintasopakolaisista ei silti ole kuullut puhuttavan tuossa yhteydessä. Varmaankin sen takia, että on melko ymmärrettävää ja loogista muuttaa paremman toimeentulon toivossa toisaalle.

-kiittää kommentista-

 
At huhtikuuta 05, 2006 6:40 ip., Blogger uhoava gnu said...

Käypä katsomassa blogilista.fi ja sanalla "ihmisoikeudet". Aika mielenkiintoinen ilmiö, että rasistisia blogeja löytyy kategoriasta yhtä paljon kuin niitä, jotka tietävät mikä vaikkapa Amnesty on. Jotenkin tosi surullista.

 
At huhtikuuta 06, 2006 3:31 ip., Blogger uhoava gnu said...

Onko savanni nukahtanut? Haloo, haloo..

Sinun Free Hit Counterisi ei toimi ainakaan minun koneellani, ja eipä toimi moinen omassakaan blogissani. Voi voi, nyt kun vaan selviäisi miten asian voisi korjata.

 
At huhtikuuta 07, 2006 11:53 ap., Anonymous Anonyymi said...

Moika. Pitää miunkin pistää tämmönen pystyyn. Oon yrittänyt josku blogata englanniksi mut ei siitä tullut oikein mitään. Tekön ootta niin luovia niin keksikää miun blogille nimi...

 
At huhtikuuta 25, 2006 9:05 ip., Blogger uhoava gnu said...

Hei kamoon!
Lisää tekstiä!
Tutkivaa journalismia!
Elokuvia!
Kirjoja!
Elämää!!!

 
At huhtikuuta 25, 2006 10:46 ip., Blogger INGSOC said...

Vaikuttaa siltä, että jollakin meistä on elämä...

 
At huhtikuuta 26, 2006 8:24 ip., Blogger diagnuusi said...

ei miulla ole elämää ja kohta ei ole blogin lukijoitakaan jos en ala päivitellä sitä.

 
At huhtikuuta 26, 2006 9:18 ip., Blogger uhoava gnu said...

Minä ainakin olen päivitellyt sua ihan tarpeeksi tänne kommentteihin! Käy blogissani seuraamassa identiteettikriisiäni.

 

Lähetä kommentti

<< Home